Intro Soortenjager

Ik ben een soortenjager. Dat wil zeggen dat ik elke vissoort wil vangen. Het vangen van een nieuwe vissoort geeft mij immers een grotere kick dan het vangen van mijn duizendste brasem. Leg je zelf geen beperkingen op als je een soortenjager wil zijn. Bekijk elke stek als een mogelijkheid om een nieuwe soort te vangen. Een tiendoornige stekelbaars zit bijvoorbeeld immers in superondiep water vol plantengroei. Water waar elke normale visser hard voorbij loopt omdat er toch geen vis zou zitten... Leer je gewenste vissoort kennen. Hoe meer je weet hoe succesvoller je zult zijn. Waar kun je je soort vinden? Wat eet die soort? Wanneer is hij actief? Hoe kun je hem vangen? Je zult met tegenslag te maken krijgen. Je ziet al gauw een belangrijk detail over het hoofd waardoor je missie niet slaagt. Maar dat maakt de voldoening alleen maar groter als het je gelukt is om een soort toe te voegen aan je soortenlijst!

woensdag 17 september 2014

PSG

De voetballiefhebber zal bij de titel meteen denken aan de steenrijke Parijse equipe die vanavond in Amsterdam mag laten zien of ze het predicaat topclub verdienen. Maar PSG heeft in dit geval te maken met vissen. Het is mijn afkorting voor pontische stroomgrondel. Vismaat Manolo heeft een interessante tactiek wat betreft exotische grondels. De vis moet naar hem toe komen en niet andersom. Drie collega exoten van de PSG (marmergrondel, kesslers grondel en zwartbekgrondel) hebben de (water)weg naar Maastricht al gevonden en zo bespaarde deze jongen zich heel wat reistijd en benzinegeld om deze impopulaire creaturen te vangen. Langer wachten op een Maastrichtse PSG was echter geen optie meer voor mij dus er werden kilometers gemaakt om het ettertje te verschalken.

Collega soortenjager Sjors gaf de tip om de PSG te strikken in Zaltbommel. Een flink eind gooien op zanderige stukken Waal zou de sleutel tot succes moeten zijn. Typisch dat ik eigenlijk zanderige stukken altijd vermijd bij het vissen op stromende wateren. Hier is de kans op echte sportvissen zoals barbeel zo goed als nul. Vaak zijn het ook de ondiepe stukken met weinig stroming. Maar voor deze keer zet ik mijn principes opzij en ik start met een zandplaat te bombarderen met voerkorven.

Grootste probleem bij deze missie is het overschot aan zwartbekgrondels in de Waal. Geen kunst om deze te vangen en ze vormden weer eens de hoofdmoot van de vangst van vandaag... Ik kon niet anders dan stug doorgaan en hopen dat er een keer een PSG tussen zit.

Zwartbekgrondel
Hengel twee was voorzien van een miniboilie om grotere vis uit te selecteren. De brasem die zo werd gevangen was een bijzondere. Een foto waard. Niet omdat hij zo groot, mooi of sterk was, maar het is mijn eerste (!!!) brasem dit jaar. Wanhopige karpervissers die aan mij willen vragen hoe ik dat toch flik: stom toeval. Het is niet zo dat de brasem is uitgestorven in de wateren waar ik vis maar op de één of andere manier wisten ze netjes mijn aas te omzeilen.

Brasem
Tijdens een pitstop op weg terug naar huis zag ik een pas gegraven poel. Ik dacht voor de gein: er zit vast stekelbaars en ik testte mijn hypothese uit met een goedgemikte worp. Ik hoefde niet lang te wachten en het geinige beest kon voor de lens worden gehouden.

Driedoornige stekelbaars
Ho! Op weg terug naar huis? Is het doelwit PSG dan niet gevangen? Ik moet opbiechten dat de allereerste worp al raak was. Maar het is zo'n anticlimax om er mee te beginnen. Let wel dat dit de enige van deze sessie was. Met een beetje pech ga je zonder naar huis maar ik kon gelukkig met een grote lach in de auto stappen. Ook het fantastische zomerweer heeft zijn steentje bijgedragen aan een lekker dagje vissen waar ook andere witvis zoals alver, blankvoorn en winde zich lieten vangen.

Pontische stroomgrondel