Intro Soortenjager

Ik ben een soortenjager. Dat wil zeggen dat ik elke vissoort wil vangen. Het vangen van een nieuwe vissoort geeft mij immers een grotere kick dan het vangen van mijn duizendste brasem. Leg je zelf geen beperkingen op als je een soortenjager wil zijn. Bekijk elke stek als een mogelijkheid om een nieuwe soort te vangen. Een tiendoornige stekelbaars zit bijvoorbeeld immers in superondiep water vol plantengroei. Water waar elke normale visser hard voorbij loopt omdat er toch geen vis zou zitten... Leer je gewenste vissoort kennen. Hoe meer je weet hoe succesvoller je zult zijn. Waar kun je je soort vinden? Wat eet die soort? Wanneer is hij actief? Hoe kun je hem vangen? Je zult met tegenslag te maken krijgen. Je ziet al gauw een belangrijk detail over het hoofd waardoor je missie niet slaagt. Maar dat maakt de voldoening alleen maar groter als het je gelukt is om een soort toe te voegen aan je soortenlijst!

maandag 18 juli 2016

Ardennen

Deze maand is het precies 25 jaar geleden dat ik ben begonnen met hengelen. Je zou geneigd zijn om te zeggen dat je na 25 jaar het wel allemaal gezien en meegemaakt hebt qua vissen. Gelukkig is dat niet het geval en blijft deze hobby me verrassen.

Vandaag viel de keuze op de Ardennen om een hengeltje uit te gooien. Op een tropische dag als deze is het daar beter uit te houden. Een paar graden lager is het daar altijd wel ten opzichte van thuis. Ook is het gewoon heerlijk om het echte buitenland gevoel te ervaren daar.

Buitenland

Al vrij snel hadden we de gebruikelijke elrits, gestippelde alver en kopvoorn te pakken. Ze behoren tot de gewoonste soorten in de Ardennen. De vlagzalm staat nog steeds op mijn verlanglijstje en hopelijk zou die vandaag besluiten in mijn aas te happen. Of in het aas van mijn drie vismaatjes van vandaag. Ik kan net zo goed genieten van andermans vangsten. De vreugde bij mijn schoonzusje toen ze haar eerste forel te pakken had is gewoon leuk om te aanschouwen. Gesterkt door dit succes prikkelt ze haar vriend dat hij toch echt achter lag qua aantal gevangen soorten.

Eerste forel ooit voor schoonzus

 

Je voelt natuurlijk aankomen dat haar vriend dat niet zomaar op zich laat zitten. Een tijdje later riep hij of iemand wilde komen scheppen. Geen probleem, die taak wil ik best op me nemen. Tot mijn grote verbazing zie ik dat meneer doodleuk een vette sneep aan het vaste stokje aan het temmen was. Ik heb wel eens sneep gevangen met de vaste stok maar dat waren exemplaren van hooguit 25 centimeter. Deze was het dubbele! Zo zie je maar weer: toch weer verrast na 25 jaar vissen!

Close up sneep
Schoonbroer met sneep

Op de enkele uren dat we gevist hadden wist ik zelf nog twee Atlantische forellen te strikken. Helaas geen vlagzalm. Van de andere kant een goede reden om het weer eens te proberen de volgende keer. Ondanks dat mijn schoonvader op de gehate nul bleef steken zag ook hij het zitten om het snel weer eens over te doen. Schoonbroer tegen schoonzus is uiteindelijk een gelijkspel geworden.

Atlantische forel