Intro Soortenjager

Ik ben een soortenjager. Dat wil zeggen dat ik elke vissoort wil vangen. Het vangen van een nieuwe vissoort geeft mij immers een grotere kick dan het vangen van mijn duizendste brasem. Leg je zelf geen beperkingen op als je een soortenjager wil zijn. Bekijk elke stek als een mogelijkheid om een nieuwe soort te vangen. Een tiendoornige stekelbaars zit bijvoorbeeld immers in superondiep water vol plantengroei. Water waar elke normale visser hard voorbij loopt omdat er toch geen vis zou zitten... Leer je gewenste vissoort kennen. Hoe meer je weet hoe succesvoller je zult zijn. Waar kun je je soort vinden? Wat eet die soort? Wanneer is hij actief? Hoe kun je hem vangen? Je zult met tegenslag te maken krijgen. Je ziet al gauw een belangrijk detail over het hoofd waardoor je missie niet slaagt. Maar dat maakt de voldoening alleen maar groter als het je gelukt is om een soort toe te voegen aan je soortenlijst!

zondag 16 maart 2014

De geliefde Oost-Europeaan

Het is de natte droom van elke immigratieambtenaar. Een vreemdeling die gemist wordt als hij er ineens niet meer is. Ik mis hem al sinds 2006. Sommigen waarderen hem alleen maar vanwege zijn smaak. Zelf waardeer ik alles wat voor mij zeldzaam is en mijn visdag onvergetelijk maakt. De goed gokkende lezer heeft al door dat dit over snoekbaars gaat. Ik heb er zelden gericht op gevist toen de populatie nog goed was en een vangst was voor mij dan vaak ook een toevalstreffer. Nu al acht jaar geen toevalstreffer meer... Mijn thuiswater is helder geworden. Heel helder. Allerlei watergroenten groeien erg goed en ook op plekken waar het vele meters diep is. Veel stekken zijn in de zomer niet eens meer te bevissen vanaf de kant zonder eerst vele vierkante meters weg te harken. Zijn ecologische plekje is min of meer vervangen door roofblei, snoek, meerval en helaas ook de aalscholver. Hij is niet helemaal verdwenen maar vaak komen alleen de cracks uitgerust met een boot hem nog aan de schubben en dan zijn het ook nog vaak de kapitale exemplaren wat gevangen worden.

Vismaat Manolo heeft zelfs nog nooit een snoekbaars gevangen. Collega soortenjager Toine besloot ons de helpende hand te bieden en nodigde ons uit voor een discipline die we beiden niet beheersen: verticalen. Een techniek die opperste concentratie vereist om het rubber kunstaasje dicht bij de bodem te houden en ook nog eens zo te bewegen dat de rovers toehappen. Mijn eerste aanbeet zorgde voor een enorme adrenalinekick. Helaas kreeg ik de dader niet te zien. Maar wat een mooi moment als in feite uit het niets die vis op jouw aas knalt. Altijd onverwacht. Ondanks dat het taai was wist ik twee snoekbaarzen te vangen en Manolo zelfs vier stuks. Baas boven baas was Toine die de dubbele cijfers wist te halen.

De eerste verticaal dril

Snoekbaars

Double hook up

Alleen maar tevreden gezichten
Behalve een kundig kapitein en snoekbaarsspecialist is Toine goed gezelschap die ons wist te boeien met prachtige verhalen over Costa Rica. Een waar soortenjagersparadijs waar we graag nog eens naar toe gaan als de spaarpot wat voller is en de kinderen groter zijn. Toine nog hartelijk dank voor alle hulp deze dag. Het was een fantastische ervaring die zeker voor herhaling vatbaar is!


Catch of the day



2 opmerkingen:

  1. Dag Frank,

    Prachtige visserij, het snoekbaarsvissen! Het is alweer een tijdje terug dat ik een aantal snoekbaarzen ving tijdens het dropshotvissen vanaf de kant. Maar goed, het moet een heerlijke dag geweest zijn voor jullie. Groot water, een boot, de techniek van het verticalen en dan ook nog succesvol zijn! Heerlijk toch?

    Groet,

    Koen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Koen: het was een heerlijke dag. Nieuwe uitdagingen houden ons scherp :)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageer