Heerlijk helder water in Labeaume, een zijriviertje van de Ardèche. Observeren leert meteen wat er rondzwemt. In de folders die ik bij de vergunning kreeg stikte het van afbeeldingen van forellen. Ze zullen er heus wel zitten maar ze zijn te lekker om te laten zwemmen in de ogen van de Fransen, dus mocht forel je hoofddoel zijn: vis in de stukjes no kill zone die uitsluitend met de vlieg bevist mogen worden.
|
Labeaume |
Als je als eerste bij de rivier aankomt en niet als een olifant je voeten neerzet maak je een goede kans om slangen te zien. Persoonlijk vind ik het leuke dieren om te zien. En het is zowaar gelukt om er twee enigszins fatsoenlijk voor de lens te krijgen. Want snel zijn ze. Ze zullen overigens eerder vluchten dan je proberen te bijten.
|
Slang 1 |
|
Slang 2 |
Slangen fotograferen was leuk maar die hengel had ik niet voor niets meegenomen. Ik hoopte op een nieuwe soort. Soortjes die in Nederland niet eens voorkomen. Rhône streber, souffie, mediterrane barbeel en Franse sneep waren mijn targets. Geen enkele van deze soorten wordt groot. Klein aas gebruiken dus. Mazzel dus voor de grote barbelen en kopvoorns die royaal aanwezig waren. Niet dat ze gemakkelijk te vangen zijn want voedsel is er in overvloed en deze joekels liggen vooral uit te buiken en te chillen in de stroming.
Peuterend met mini maden of allerlei dierlijk spul wat ik onder stenen vond leverde me vijf vissoorten op. Daarvan was tot mijn vreugde een nieuwkomer bij: Franse sneep! Een beetje bijdehand iemand zou terecht opmerken dat elke sneep in Frankrijk een Franse sneep genoemd mag worden. Mocht het verschil je interesseren: de bek van een gewone sneep is recht, die van de Franse sneep heeft de vorm van een hoefijzer. De kleuren zijn wat fletser als die van de gewone sneep die vaak echt rode vinnen heeft.
|
Franse sneep |
|
Grootste van de vakantie... |
Anno 2020 ging Pieter voor de Franse sneep. Dat lukte hem na wat aanwijzingen. Wat nog mooier was dat ik na al die jaren ook een soort mocht bijschrijven: souffie. Pieter zette me op het juiste spoor. Eerst dacht ik aan een juveniele Franse sneep. De donkere streep is niet zo aanwezig bij dit exemplaar maar de scherp afgetekende gele zijlijn en de gekleurde aanzet van de borstvinnen en buikvinnen deden me beseffen dat Pieter gelijk heeft.
|
Souffie |
Dag Frank,
BeantwoordenVerwijderenWat een leuk blog, en ik kende het helemaal nog niet! Een mooie ontdekking dus.
Ik wens je goede vangsten en een fijne vakantie.
Ik ga je blog zeker proberen te volgen. Kan dat ook ergens via blognet? Ik zou je graag aan mijn leeslijst willen toevoegen maar ik vind geen knopje daarvoor op je blog...of ben ik nu onhandig??
Hoi Ben,
VerwijderenDank voor de complimenten. Het knopje "volgen" is nu toegevoegd. Jouw blog mag er ook wezen. Fantastische vissen die harders!
Groetjes en goede vangsten toegewenst!
Goh, wat leuk die Franse Sneep. Het verschil tussen een Franse en gewone Sneep interesseert mij wel degelijk. Bedankt voor de info!
BeantwoordenVerwijderenGr Koen.
Hoi Koen, leuke reactie. Waar ga jij je vakantie vieren deze zomer als ik vragen mag? Zijn altijd leuke stukjes die buitenlandse avonturen. Greetz,
VerwijderenHoi Frank, Leuk stukje om te lezen! Ik had je een mailtje gedaan vandaag op freeqdehond@gmail.com.
BeantwoordenVerwijderenGr Albertino