Intro Soortenjager

Ik ben een soortenjager. Dat wil zeggen dat ik elke vissoort wil vangen. Het vangen van een nieuwe vissoort geeft mij immers een grotere kick dan het vangen van mijn duizendste brasem. Leg je zelf geen beperkingen op als je een soortenjager wil zijn. Bekijk elke stek als een mogelijkheid om een nieuwe soort te vangen. Een tiendoornige stekelbaars zit bijvoorbeeld immers in superondiep water vol plantengroei. Water waar elke normale visser hard voorbij loopt omdat er toch geen vis zou zitten... Leer je gewenste vissoort kennen. Hoe meer je weet hoe succesvoller je zult zijn. Waar kun je je soort vinden? Wat eet die soort? Wanneer is hij actief? Hoe kun je hem vangen? Je zult met tegenslag te maken krijgen. Je ziet al gauw een belangrijk detail over het hoofd waardoor je missie niet slaagt. Maar dat maakt de voldoening alleen maar groter als het je gelukt is om een soort toe te voegen aan je soortenlijst!

maandag 12 oktober 2020

Het neusje van de ....

Het water is alweer gevoelig kouder aan het worden. Salmoniden hebben hier geen last van. Terwijl het gros van de andere vissoorten minder actief gaat worden zijn de vissen met een vetvin goed te vangen. Op behoorlijk wat zijriviertjes van de Maas introduceren ze in Nederland, België en Duitsland zalm en Atlantische forel. Deze soorten lijken sterk op elkaar. Toch kun je ze uit elkaar houden als je maar weet waar je op moet letten. De juveniele zalm is aangegeven met een I en de juveniele Atlantische forel met een II op onderstaande afbeelding.
De juveniele zalm ten opzichte van de juveniele Atlantische forel: 1: Het lichaam is meer gestroomlijnd. 2: De vork in de staartvin is dieper. 3: Langere borstvin. 4: Geen oranje kleur in de vetvin. 5: Smallere bek. 6: Scherper gevormde neus. (het bekende neusje) 7: 1 tot 4 vlekken op de kieuwdeksel. Vaak één grote vlek. 8: Scherper contrasterende 'parr' tekening. 9: De bovenkaak reikt niet verder dan de achterkant van het oog.
Mijn eerste juveniele zalmpje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageer