Intro Soortenjager

Ik ben een soortenjager. Dat wil zeggen dat ik elke vissoort wil vangen. Het vangen van een nieuwe vissoort geeft mij immers een grotere kick dan het vangen van mijn duizendste brasem. Leg je zelf geen beperkingen op als je een soortenjager wil zijn. Bekijk elke stek als een mogelijkheid om een nieuwe soort te vangen. Een tiendoornige stekelbaars zit bijvoorbeeld immers in superondiep water vol plantengroei. Water waar elke normale visser hard voorbij loopt omdat er toch geen vis zou zitten... Leer je gewenste vissoort kennen. Hoe meer je weet hoe succesvoller je zult zijn. Waar kun je je soort vinden? Wat eet die soort? Wanneer is hij actief? Hoe kun je hem vangen? Je zult met tegenslag te maken krijgen. Je ziet al gauw een belangrijk detail over het hoofd waardoor je missie niet slaagt. Maar dat maakt de voldoening alleen maar groter als het je gelukt is om een soort toe te voegen aan je soortenlijst!

donderdag 28 september 2023

Zoetwater vissen in Gran Canaria

Gran Canaria zou zonder stuwmeren zo goed als zonder zoet water zitten. Ook na een lange zomer zijn er stuwmeren die altijd water bevatten. Daar kun je dan ook een vispopulatie verwachten. Ons favoriete target van de vakantie was forelbaars. Black bass noemen ze die hier. Maar dat is een verzamelnaam van meerdere soorten Amerikaanse baarzen. We gaan voor die met de grootste muil: largemouth zoals ze hem in de USA noemen. De vergunning kan online besteld worden via de volgende link: 

Gran Canaria Lake (Inland) Fishing Licence - Spanish Fishing Licence

Hiermee mochten we in drie stuwmeren vissen. In alle drie de meren zit forelbaars en we kozen heel praktisch voor het gemakkelijkste te bereiken stuwmeer: Las Ninas. Dat gemakkelijkste te bereiken is relatief want de rit ernaar toe door de bergen is een avontuur op zich. Je hoop geen tegenligger tegen te komen want het past eigenlijk niet. De ravijnen zijn steil en diep. De maximumsnelheid van 40 kilometer per uur wil je vaak niet eens halen. En voor het geval je niet door zou hebben dat er risico's kleven aan deze wegen: een bordje met het aantal doden de laatste zoveel jaar helpt je eraan herinneren.

Veilig aangekomen met onze Toyota Aygo op de parkeerplaats was het nog een aardig stukje lopen door de droog gevallen bedding eer we water zagen. We zagen meteen al activiteit op het water. En ik zie een aardig formaat forelbaars strak tegen de oever wegvluchten. Ze zitten er echt! Nu nog vangen! Manolo had niet lang nodig om met een mini spinner zijn eerste te vangen: 32cm. Ook nummer twee liet niet lang op zich wachten voor mijn vriend met Galicische roots.



Zelf bleef ik lang op de nul steken. Volgers die wegdraaien. Vis die mis hapt. Vis die loskomt. Die dagen heb je wel eens. Activiteit genoeg op het water in elk geval. In een poging de volgende stek sneller te bereiken bagger ik door de modder met mijn nieuwe schoenen. Manolo die duidelijk meer geduld heeft met dit soort dingen kan het alleen maar hoofdschuddend aankijken.

De activiteit hoog in het water lijkt af te nemen nu de temperatuur stijgt. Dieper vissen met de dropshot plus shadjes was de oplossing. Hier vingen we sowieso veel meer forelbaars mee dan op de spinnertjes en dat in kortere tijd. Tegen de stuwdam aan leken er ook meer te zitten. Uiteindelijk allebei gewoon leuk gevangen en allebei ook nog een leuk exemplaar ertussen. Karper zit er trouwens ook als je daar meer liefhebber van bent. Een erg geslaagde dag!












Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageer