Intro Soortenjager

Ik ben een soortenjager. Dat wil zeggen dat ik elke vissoort wil vangen. Het vangen van een nieuwe vissoort geeft mij immers een grotere kick dan het vangen van mijn duizendste brasem. Leg je zelf geen beperkingen op als je een soortenjager wil zijn. Bekijk elke stek als een mogelijkheid om een nieuwe soort te vangen. Een tiendoornige stekelbaars zit bijvoorbeeld immers in superondiep water vol plantengroei. Water waar elke normale visser hard voorbij loopt omdat er toch geen vis zou zitten... Leer je gewenste vissoort kennen. Hoe meer je weet hoe succesvoller je zult zijn. Waar kun je je soort vinden? Wat eet die soort? Wanneer is hij actief? Hoe kun je hem vangen? Je zult met tegenslag te maken krijgen. Je ziet al gauw een belangrijk detail over het hoofd waardoor je missie niet slaagt. Maar dat maakt de voldoening alleen maar groter als het je gelukt is om een soort toe te voegen aan je soortenlijst!

donderdag 22 augustus 2013

De Afrikaan

Een simpele missie: een Afrikaanse meerval vangen in een forellenvijver. Deze soort bijt prima tijdens zomer weer in tegenstelling tot forel. Kieskeurig is het beest ook niet. Diverse sites stellen dat een tros wormen, een visje, pellets of wat vlees prima is om deze veelvraat te verschalken. Ze zwemmen graag dicht bij de oever. En echt actief vissen is ook niet nodig dus dichtbij ingooien en vangen maar.

Helaas viel dat tegen. Met drie man waren we wel erg lang aan het wachten op een echte beet. In het begin dachten we nog dat de meervallen heel geniepig aan het knabbelen waren aan onze aasjes. De dobber bewoog wel maar niet erg overtuigend. Zou het dan toch kleine vis zijn?

Een echte soortenjager heeft altijd iets bij om klein grut te verschalken. Dus ik ging aan de slag met een vast stokje en een minimade om te kijken wat er lag te knabbelen. Talloze blauwbandjes en vetjes werden gevangen. Omdat we nog steeds geen beet hadden van meerval gebruikte ik het vaste stokje om de tijd door te komen.

Blauwband
Plotseling veel weerstand na weer een beet met het vaste stokje. Ik dacht nog heel even dat ik vast zat aan de bodem maar voelde al gauw dat er iets groot aan mijn haakje maat 16 hing. Een veel te spannende dril liep goed af en een Afrikaanse meerval van 62cm was de buit!

Afrikaanse meerval
Ongelooflijk gewoon. Het grove aas dat voor de meerval bedoeld was werd met rust gelaten en een made van nog geen halve centimeter werd wel gepakt. Sterker nog: een uurtje later kreeg ik weer een meerval aan het vaste stokje. Nu liep de dril wel af zoals te verwachten is: in het voordeel van de vis! Ik ga daarom ook niemand adviseren om zo licht te vissen op deze oersterke beesten. Want sterk zijn ze en uithoudingsvermogen hebben ze ook. En ze zijn vreselijk glad. Poseren voor de foto met deze vis kun je het beste niet te dicht bij het water doen want ze glippen zo weer hun vrijheid tegemoet.

Buiten deze twee toevalstreffers hebben we geen beet gehad van meerval. Ze waren gewoon niet hongerig. Wat ons waarschijnlijk heeft opgebroken is de weeromslag. Van een lekker zonnetje en 27 graden naar regen en 20 graden op een uur tijd is gewoon funest. Wat ik de lezer dan ook wil meegeven als tip: zoek een zomerse dag uit met stabiel weer!

4 opmerkingen:

  1. En weer kun je een soort op je lijst bijschrijven! Wel bijzonder dat je hem ving op alleen een made en dat het grove aas genegeerd werd. Maar goed, dat gaf je zelf ook al aan...

    Gr. Koen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ Koen, thanx. Het leuke wil dat een collega soortenjager een dag later ging en moeiteloos zeven stuks ving op korte tijd met grof aas! Groeten,

    Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tjusus wat een toffe afrikaanse meerval zeg !

    Leuk ik heb je blog gevonden via google + en aangezien ik jou visserij appart en erg jammer dat je alleen een volg lijst via google + heb anders had ik je op mijn volg lijsje kunnen zetten !

    Groetjes Sander

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Sander, is een leuke vis maar een Europese meerval zou nog mooier zijn. Die staat hoog op mijn verlanglijstje dit jaar. Groetjes, Frank

      Verwijderen

Reageer