Intro Soortenjager

Ik ben een soortenjager. Dat wil zeggen dat ik elke vissoort wil vangen. Het vangen van een nieuwe vissoort geeft mij immers een grotere kick dan het vangen van mijn duizendste brasem. Leg je zelf geen beperkingen op als je een soortenjager wil zijn. Bekijk elke stek als een mogelijkheid om een nieuwe soort te vangen. Een tiendoornige stekelbaars zit bijvoorbeeld immers in superondiep water vol plantengroei. Water waar elke normale visser hard voorbij loopt omdat er toch geen vis zou zitten... Leer je gewenste vissoort kennen. Hoe meer je weet hoe succesvoller je zult zijn. Waar kun je je soort vinden? Wat eet die soort? Wanneer is hij actief? Hoe kun je hem vangen? Je zult met tegenslag te maken krijgen. Je ziet al gauw een belangrijk detail over het hoofd waardoor je missie niet slaagt. Maar dat maakt de voldoening alleen maar groter als het je gelukt is om een soort toe te voegen aan je soortenlijst!

zondag 19 maart 2017

Statistieken

Statistieken. Als het om vissen gaat ben ik er dol op. Al sinds 1995 turf ik alles braaf in de dagboekjes, in het begin nog op papier later uiteraard digitaal. Zo kan ik gemakkelijk alle gegevens terug vinden. Meeste aantal zeelten op 1 dag? Zo gevonden voor als mijn geheugen het zou laten afweten. Grootste kolblei ooit? Geen probleem, alle PR's staan mooi bij elkaar, smachtend om ooit nog eens verbroken te worden.

Het grindgat in Eijsden wat ik vandaag met een bezoekje heb vereerd is geen gemakkelijk water. Groot, diep en helder. Met de spinner vang ik er vooral baars volgens mijn statistieken. Diezelfde statistieken wijzen mij er tevens op dat maart niet bepaald de beste baars maand is.

De verwachtingen zijn dan ook niet hoog. De stalen onderlijn gaat er ook op. Niet dat de kans heel groot is op snoek, want meer dan twee snoek aanbeten op dit water op een dag is me nooit gelukt, maar verspelen wil je hem ook niet met een dreg in zijn bek.

Dankzij collega Frenk die bereid was een tandje harder te werken had ik twee uurtjes tot mijn beschikking om roofvis te pesten. Het eerste half uur gebeurde niets. Op een gegeven moment laat ik de spinner op zeer ondiep water lopen om te kijken hoe de actie is. Tot mijn grote verbazing knalt er een snoek op. Het is echter zo ondiep dat het beest half op het droge spartelt. De verbazing was tevens zo groot dat de aanslag ook nergens op sloeg. Niet geheel verwonderlijk werd het metaal uitgespuugd en worstelde de snoek zich een stuk terug waar ie wel fatsoenlijk kon zwemmen.

Een gemiste kans dus. Een kans waarvan je weet dat je er niet veel gaat krijgen. Niet veel later wordt de spinner abrupt gestopt door een vette snoek. Heel even zie ik een dikke rug en tot mijn ontzetting is ie niet goed gehaakt en sta ik weer met lege handen.

Aan de scherpte van de haken ligt het niet. Net uit de verpakking en nog vlijmscherp. Zou ik dan toch nog een derde aanbeet krijgen van snoek? Of zou een baars nog de eer kunnen redden? De primeur in vorm van de derde snoek aanbeet kwam er gelukkig. Dit keer werd hij wel verzilverd.

Snoek



2 opmerkingen:

  1. Snoeken klappen op één of andere manier altijd op je kunstaas als je het niet verwacht of het net niet ff lekker binnen vist. Rare machtige beesten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toen ik in de polder bij Gouda woonde was ik helemaal verslaafd aan deze visserij. Zijn gewoon leuke vissen.

      Verwijderen

Reageer