Intro Soortenjager

Ik ben een soortenjager. Dat wil zeggen dat ik elke vissoort wil vangen. Het vangen van een nieuwe vissoort geeft mij immers een grotere kick dan het vangen van mijn duizendste brasem. Leg je zelf geen beperkingen op als je een soortenjager wil zijn. Bekijk elke stek als een mogelijkheid om een nieuwe soort te vangen. Een tiendoornige stekelbaars zit bijvoorbeeld immers in superondiep water vol plantengroei. Water waar elke normale visser hard voorbij loopt omdat er toch geen vis zou zitten... Leer je gewenste vissoort kennen. Hoe meer je weet hoe succesvoller je zult zijn. Waar kun je je soort vinden? Wat eet die soort? Wanneer is hij actief? Hoe kun je hem vangen? Je zult met tegenslag te maken krijgen. Je ziet al gauw een belangrijk detail over het hoofd waardoor je missie niet slaagt. Maar dat maakt de voldoening alleen maar groter als het je gelukt is om een soort toe te voegen aan je soortenlijst!

woensdag 24 juni 2020

Van hunebedden naar IJmuiden

Om toch nog een beetje het Noorwegen gevoel te krijgen op jacht naar zoutwater soorten. Kansen op iets nieuws zijn klein dus als we een beetje leuk beet hebben is het ons al goed. Met wat geluk ook nog iets wat in de pan mag en kan.

IJmuiden

Veel te veel van deze beesten

We starten uiteraard kansloos met doodtij waar de krabben zich tegoed doen aan ons zeeaas dat we met de feeder aanbieden. Een beetje licht vissen is wel zo leuk qua drillen. Het is alweer een hete dag en we hebben nergens schaduw. Zelf was ik het petje vergeten, ondanks herhaalde aansporingen van mijn vismaat Manolo... Heel erg uitputtend dus. We gingen verkassen om tussen de blokken wat klein spul te vangen. De koelbox is zwaar en toch vonden we het alle twee niet nodig om de steekwagen mee te nemen. Met het ultra lichte hengeltje was het peuteren tussen de blokken prima te doen. Met een feeder ditzelfde uitproberen is vragen om problemen met al vermoeide spieren. Al met al drie soorten tussen de blokken kunnen vangen.

Peuteren

Gehoornde slijmvis

Zeedonderpad

Na een noodzakelijke break met veel bitter lemon en een prima portie fish & chips verlegden we ons jachtgebied naar het Noordzeekanaal om de platvis te pesten. De dagen zijn erg lang dus de echte donkere toptijd voor tong zouden we waarschijnlijk niet redden met ons gare gestel. Eenmaal vier hengels geïnstalleerd hadden we prima beet. Dat gaf ons weer wat adrenaline om door te gaan. Meer dan eens prikte een haak in ons eigen vlees door onoplettendheid. Voor het materiaal was het ook een complete slijtageslag. Rap gingen we door alle onderlijnen heen. Er werden ook steeds minder hengels en molens operationeel door geklungel. Bewust hadden we de hoofdlampen niet meegenomen zodat we het niet al te gek laat konden maken. Toch nog drie tongen weten te vangen en dus konden we tevreden terugkijken op een intensieve vierdaagse trip met vele autokilometers. Op de vierde dag werden alle vis activiteiten geschrapt werden wegens hitte en oververmoeidheid. Hoe moet dat ons vergaan als we ooit een volle week in Noorwegen zitten?

Fish & chips

Postzegel

Tong

NZK

Prima maat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageer