Intro Soortenjager

Ik ben een soortenjager. Dat wil zeggen dat ik elke vissoort wil vangen. Het vangen van een nieuwe vissoort geeft mij immers een grotere kick dan het vangen van mijn duizendste brasem. Leg je zelf geen beperkingen op als je een soortenjager wil zijn. Bekijk elke stek als een mogelijkheid om een nieuwe soort te vangen. Een tiendoornige stekelbaars zit bijvoorbeeld immers in superondiep water vol plantengroei. Water waar elke normale visser hard voorbij loopt omdat er toch geen vis zou zitten... Leer je gewenste vissoort kennen. Hoe meer je weet hoe succesvoller je zult zijn. Waar kun je je soort vinden? Wat eet die soort? Wanneer is hij actief? Hoe kun je hem vangen? Je zult met tegenslag te maken krijgen. Je ziet al gauw een belangrijk detail over het hoofd waardoor je missie niet slaagt. Maar dat maakt de voldoening alleen maar groter als het je gelukt is om een soort toe te voegen aan je soortenlijst!

donderdag 3 augustus 2023

Kanaliseren

Met vismaat Manolo en drie kinderen naar Lelystad op de catfish vijver. De kanaalmeerval zou een nieuwe soort zijn voor ons. Moeilijkste van deze dag zou het kanaliseren van de energie van de drie bengeltjes worden. Dat de stek wel degelijk uitmaakt op een relatief kleine vijver hebben we ook vandaag weer mogen ervaren. Met vijf hengels maar 1 vals gehaakte steur vangen zegt genoeg op een fiks aantal uren. In de tussentijd zagen we medewerkers van Tom´s Creek kleine visjes vangen met een bamboehengel in de vijver ernaast. Om de tijd een beetje om te krijgen de jongens daar ook mee laten spelen. En als ze geen hengel vasthadden, het gros van de tijd dus, konden ze hun energie goed kwijt in rondrennen.

Knolletje

Toen een medevisser naar huis ging gaf hij ons zijn overgebleven pellets en dode aasvisjes plus het advies om zijn stek te proberen. We kunnen deze meneer hartelijk danken voor het geslaagd maken van onze dag. Vanaf dat moment was het wel spannend om naar onze dobbers te kijken. In no time had ik de gewenste kanaalmeerval te pakken. En Manolo wist behoorlijk wat vette steuren binnen te slepen. 

Witte steur

Kanaalmeerval

Dicht tegen de kant vingen we mini meervallen. Geinige beesten om te zien. 

Ook grote vis begint klein

Dan breekt het laatste uurtje aan. Een forse dril volgt voor mij. Ging eigenlijk uit van een steur. Om dan toch nog even een meter plus Europese meerval te vangen is een heerlijk gevoel.  

Eerste meter plus meerval

Dan doet Manolo het laatste dode aasvisje eraan. Die was al gebruikt en daarna in het zuur gelegd van de pot haring om hem weer wat op te peppen. De dril die daarna volgde duurde dusdanig lang dat we eigenlijk al wisten dat dit de vis van de dag was qua grootte. Na hem wonderbaarlijk succesvol geschept te hebben in het te kleine schepnetje bleek deze Europese meerval behoorlijk richting de anderhalve meter te gaan. De kindjes vonden het maar wat gaaf om deze mee vast te houden.

Gigant



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageer