Intro Soortenjager

Ik ben een soortenjager. Dat wil zeggen dat ik elke vissoort wil vangen. Het vangen van een nieuwe vissoort geeft mij immers een grotere kick dan het vangen van mijn duizendste brasem. Leg je zelf geen beperkingen op als je soortenjager wilt zijn. Bekijk elke stek als een mogelijkheid om een nieuwe soort te vangen. Een tiendoornige stekelbaars zit bijvoorbeeld immers in superondiep water vol plantengroei. Water waar elke normale visser hard voorbij loopt omdat er toch geen vis zou zitten... Leer je gewenste vissoort kennen. Hoe meer je weet hoe succesvoller je zult zijn. Waar kun je je soort vinden? Wat eet die soort? Wanneer is hij actief? Hoe kun je hem vangen? Je zult met tegenslag te maken krijgen. Je ziet al gauw een belangrijk detail over het hoofd waardoor je missie niet slaagt. Maar dat maakt de voldoening alleen maar groter als het je gelukt is om een soort toe te voegen aan je soortenlijst!

zondag 10 september 2017

Blauwalg

"Heb je dat bord niet gezien? "


Was net koud aan het vissen toen ik deze vraag kreeg. Persoonlijk heb ik liever dat als men dan toch iets vraagt als ik aan het vissen ben dat het over het vissen  zelf gaat. Maar goed, ja dat bord heb ik gezien en ik trok een gedesinteresseerde blik die in mijn studententijd prima werkte. Mijn studententijd is alweer erg lang geleden en er zat blijkbaar wat sleet op die blik. Dus de man ging door met vragen.

"Er zit hier blauwalg. Weet je wel wat dat is?"

Ik antwoordde dat het allemaal niet zo erg was. Stug viste ik door want het was beslist niet mijn bedoeling dat ie dacht dat ik zou gaan stoppen. Zelfs mijn ongeschoren aanblik schrok hem niet af.

"Er gaan vogels aan dood!"

Rustig zei ik dat ik gelukkig geen vogel was. En ik wist best wat blauwalg was. Een bacterie die toxinen produceert die irriterend werken op de slijmvliezen.  Dus als ik niks in mijn ogen zou wrijven of een slok water binnen zou krijgen dan zou er niets aan de hand zijn.

"Sommige mensen menen ook overal verstand van te hebben."

"Tja ik werk op een microbiologisch laboratorium. Daar komen we zo nu en dan wel eens een bacterie tegen. Blauwalg trouwens nooit. Ik heb het helaas wel in mijn aquarium zitten. Gelukkig is mijn huis niet preventief platgebrand om verdere verspreiding te voorkomen."

"Ik heb hoogst persoonlijk voor de bordjes gezorgd."

Ik bedankte hem voor de waarschuwing en zei voor alle zekerheid erbij dat ik mijn reet ermee af veeg.

Hij taaide af. Nog lekker gevangen met de spinner in twee uurtjes tijd. Onbedoeld maakte deze man er een onvergetelijke dag van. Het zijn niet alleen de vissen wat een visdag memorabel maken.

Het eerste snoekje van de dag

Rivierkreeft

Deze snoek had geen last van de blauwalg

Tandjes

4 opmerkingen:

 1. ben je eindelijk lekker buiten weg van al het dagelijks gezeur,begint er een wildvreemde tegen je aan te zeveren wat je wel en belangrijker, wat je niet mag....

  dodelijk vermoeiend dat soort mensen!

  heel herkenbaar ook.

  toch lekker gevist!
  groet,patrick

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi gezegd Patrick. Gelukkig kan ik het snel van me afzetten. Uiteindelijk was ie misschien vijf minuten van mijn tijd aan het verknoeien.

  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo ken ik je weer :D Leipe kreeft trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageer